En flok afrikanske savanneelefanter går og græsser, på den afrikanske savanne.

Elefanter

10 ting du (måske) ikke vidste

Elefanter er verdens største landdyr
1.
De er store. Meget store.

Elefanter er ikke bare store, de er meget store! Faktisk er de så store, at de tager verdensrekorden som de absolut største landdyr vi har.

Den største art af elefanter, er den afrikanske savanneelefant, som kan veje op til massive 7 tons. Til sammenligning vejer en stor familiebil i underkanten af 2 tons.
Den afrikanske savanneelefant er ikke bare tung, de største bliver også op til 4 meter høje.

Selvom en nyfødt elefant kan veje helt op til 120 kg, så kan der gå helt op til 40 år før at en elefant når sin maksimale størrelse.

2.
Hold øje med øret

Der findes tre forskellige elefantarter. Den asiatiske elefant, den afrikanske skovelefant og den afrikanske savanneelefant. De to sidstnævnte minder dog meget om hinanden. 

Du kan se forskellen på de asiatiske og de afrikanske arter ved at kigge på ørene. Elefanterne i Afrika har større ører, som i form faktisk minder om det afrikanske kontinent.

Den anden måde til at se forskel på arterne er snablen. De afrikanske elefanter har to "fingre" nederst på snablen, mens de asistiske elefaner kun har én.

Du kan se forskel på elefantarterne ved hjælp af ørene
En elefant glemmer aldrig
3.
En elefant glemmer aldrig

Du har sikkert hørt udtrykket "hukommelse som en elefant" før, og der er noget om snakken.

En elefants hjerne vejer op til 5 kg. - det er større end noget andet landdyr, og 3 gange større end menneskers hjerne i gennemsnit. Af den grund har elefanten en fremragende hukommelse.

Den gode hukommelse er en stor årsag til, at elefanter lever helt op til 70 år.

4.
De får 6 sæt kindtænder

Den mest præcise måde at se hvor gammel en elefant er, er ved at kigge på dens tænder. En elefants kindtænder, som bruges til at tygge deres mad, bliver udskiftet hele 6 gange i løbet af dens levetid. 

Kindtænderne starter bagerst i dens mund, og bevæger sig så langsomt frem og op, ved hvert nyt sæt kindtænder. Når det sidste sæt kindtænder er udtjent, dør elefanten til sidst af sult.

Elefanter får 6 sæt kindtænder i løbet af deres liv
Elefanter har verdensrekorden i længste drægtighed
5.
De er drægtige i meget lang tid

Elefanter er det pattedyr i verden, med den længste drægtighed, faktisk helt op til 22 måneder for de afrikanske elefanter, altså næsten 2 år.
De asistiske elefanter har en drægtighed på 18 - 22 måneder.
På de 22 måneder når elefantungen også at vokse sig rigtig stor, faktisk helt op til 120 kg.

En nyfødt elefant kan stå på egne ben i løbet af blot 20 minutter, samt tage det første skridt i løbet af den første time.

Som udgangspunkt føder en elefant kun én elefantunge ad gangen, men i sjældne tilfælde kan de godt føde tvillinger.

6.
De har tyk hud

Elefanters hud er helt op til 2,5 cm tyk, og fyldt med rynker og folder, som hjælper med at holde huden fugtig i længere tid, hvilket hjælper med at holde deres temperatur nede.

Elefanter ynder at tage mudderbade, som beskytter dem mod solens skarpe stråler.

Elefanter er meget tykhudede
Elefanter kommunikerer meget med hinanden
7.
De kommunikerer meget

Elefanter er avancerede kommunikatører, og bruger bl.a. lyde, vibrationer og kropssprog til at advare og snakke med hinanden.

Elefanten kan trutte med snablen, men kan også producere lyde vi mennesker slet ikke kan opfange. Derudover kan de skabe vibrationer i jorden de står på, som andre elefanter kan opfange gennem deres knogler.

8.
De er konstant sultne

Elefanter spiser nærmest konstant, mellem 16 og 18 timer om dagen, og der ryger da også op til 200 kg. mad ned om dagen.

Elefanter spiser typisk græs, frugt, rødder, bambus og bark.

9.
Deres snabel er fascinerende

Elefanter har omkring 150.000 muskler i deres snabel, og ikke en eneste knogle. En snabel kan blive over to meter lang.

Snablen bliver brugt til mange forskellige ting: Samle føde op, som våben, som snorkel, til at kommuniere, til at støvbade og drikke med. Snablen kan indeholde op til 8 liter vand på én gang.

10.
Elefanter er truet

Elefanter er klassificeret som en truet dyreart. I Afrika dræber krybskytter mere end 20.000 elefanter om året, hvilket har fået bestanden til at falde drastisk gennem mange år. Elefanterne er et meget attraktivt mål for krybskytterne, grundet deres stødtænder, som kan indbringe store summer på de sorte markeder.
Særligt den afrikanske skovelefants stødtænder er meget attraktive, og kan kendes ved at være hårdere og have en mere lyserød farve sammenlignet med de andre arters stødtænder. Derudover er formen også mindre kurvet.

For at kunne beskytte elefanterne, er det nødvendigt at bevare deres naturlige levesteder, og at beskytte dem fra krybskytterne, gennem bl.a. at uddanne park rangers.

Ved at købe The Elephant Poster, kan du være med til at gøre en forskel for elefanterne.